Slangens afstamning
Hvor nogle har slangen som kæledyr i hjemmet, har andre en altopslugende frygt for krybdyret. Alle har en holdning til slangen, men hvordan fungerer dette dyr, og hvor kommer det egentlig fra?
Slangen er et kødædende dyr uden ben. Den er kendetegnet ved at være vekselvarm og overlappet med skæl. Slangen er at finde stort set overalt på kloden. Den eneste undtagelse er Antarktis og mange øer, da overlevelsesmulighederne for det vekselvarme hvirveldyr er dårligt i disse klimaer. Der findes helt op til 3000 forskellige slangearter – nogle farligere end andre. Alt efter arten varierer slangen meget i størrelse. Der findes både slanger på 10 cm og på helt op til 8 meter.
Genkend 3 af verdens farligste slanger
De fleste slangearter er ikke giftige. Der findes dog omtrent 250 arter, der er giftige og som bruger gift til at nedlægge deres bytte. Her er 3 af verdens farligste slanger, som mennesket ikke ønsker at støde på:
- Den sorte mamba er en slangeart i det sydlige Afrika. Den er kendt for at være meget stor og giftig. Den sorte mamba bider for at sprøjte gift ind og kan godt finde på at angribe uden provokation. Det er derfor vigtigt at være opmærksom, hvis man befinder sig i dens levested. Slangen kan nemlig bevæge sig helt op til 20 km/t. Den sorte mamba betegnes ofte som en af de mest aggressive slanger, vi kender til.
- Taipanen er en slange, der holder til i Ny Guinea og i Australiens regnskov. Taipanen er den giftigste slange, mennesket kender til. Dens gift kan lede til muskellammelse, og hvis man ikke får en modgift, er der næsten 100% chance for, at biddet vil føre til død. Taipanens giftstoffer er nemlig blandet sammen på en måde, der gør giften dødbringende effektiv og stærkere end mange andre slangers.
- Hugormen kender vi fra Danmark, og denne art er sjældent dødbringende for mennesket. Der findes dog arter af hugormen i Asien og nogle steder i Mellemøsten, som er meget giftige. En af disse er en hugorm, der kan genkendes på dens zigzaggede mønster. Hvis man ser denne slange på sin ferie, er det bedst at holde sig langt væk.
Hvad, der kendetegner disse farlige slanger, er at de alle bruger deres gift til at dræbe deres bytte – om det er mennesker eller dyr, er ligegyldigt.
Sådan påvirker et slangebid menneskekroppen
Slangebiddet kan være årsag til en langsom og ubehagelig død for mennesket. Det kan nemlig tage op til flere timer eller måneder, før slangens bid sætter fatalt ind. Giften fra dyret er hård for kroppen og kan eksempelvis resultere i nyresvigt. Nogle gange bliver musklerne lammet af giftbiddet, så man ikke kan bevæge sig. Giften påvirker langsomt, indtil lungemusklerne også er ude af stand til at fungere. Overordnet kan man sige, at giften er egnet til at nedbryde vores krop. Det er derfor vigtigt at passe på, når man er ude i det fri. Skulle du være uheldig, så søg straks lægehjælp.