Tigerens afstamning
Tigeren betegnes ofte som det største nulevende kattedyr, mennesket kender til. Med dens kamuflerende pels og skarpe tænder er tigeren en kødæder, der er kendt over hele verden. Der findes i dag 6 underarter af tigre i verden, hvor der hidtil har været 9 underarter. Med omtrent 2500 tigre er den bengalske tiger den største underart, man kender til. Den bengalske tiger lever i Bangladesh, Nepal og Indien i tropiske områder og mangroveskove. Herudover findes der sjældne arter som den indokinesiske tiger og den sydkinesiske tiger, som frygtes at være uddød. I Rusland findes der omkring 500 amurtigere. Amurtigeren er den største tiger, der findes. Med sine 300 kg er det et stort dyr, der kan spise op til 40 kg kød på én gang. På trods af tigerens størrelse er den dog stadig truet, og den holdes derfor i fangenskab nogle steder, lige såvel som der findes naturreservater, hvor man forsøger at øge bestanden af tigre.
Sådan lever tigeren
Tigeren er en enspænder og lever alene. Af den grund mødes tigre kun, når det er tid til at parre sig. Huntigeren er alene om at opfostre ungerne, indtil de er omkring 2 til 3 år gamle. Herefter begiver ungerne sig ud på egen hånd og må klare sig selv. Som udgangspunkt er tigeren mest aktiv om natten. Det vil sige, at den ofte jager om natten i et stort territorium, der kan være helt op til 1000 km2. Her jager tigeren byttedyr som eksempelvis elge eller stenbukke alt afhængig af dens levested. Tigeren foretrækker at angribe med et bagholdsangreb ved at bide sit bytte ved nakken eller struben, hvilket sikrer et hurtigt og effektivt drab. Tigeren er desuden udstyret med et stærkt tandsæt, der er perfekt til at nedlægge byttedyr med. En tiger er sågar i stand til at dræbe okser på op til 900 kg eller mere. Når tigeren ikke jager, afmærker den sit territorium. Dette gør tigeren blandt andet ved hjælp af sit velkendte brøl eller ved at urinere.
En truet dyreart
Vi ser tigeren i zoologisk have, og engang var dyret endda et underholdningselement i cirkus, men hvordan forholder det sig i dag? Hidtil har tigeren været til at finde i adskillige dele af verden, men som tiden er gået, er flere og flere af tigerarterne uddøde. I takt med menneskets vilde produktionsevne er blevet forstærket, er tigeren blevet mere truet på livet. Dette skyldes, at tigerne har mistet omkring 93% af deres levesteder på cirka 100 år på grund af menneskelig aktivitet. For at fremme landbrug og udbygge vejnet har mennesket ryddet skove adskillige steder i verden og på sådan vis jaget tigeren ud af dens hjem. Herudover er tigeren også truet af krybskytteri. Tigeren er nemlig en eftertragtet vare på det illegale marked – både som trofæ og som ingrediens i traditionel medicin. Et større fokus på dyrets velbefindende er dog brudt frem, og organisationer som WWF kæmper dagligt for at bevare og genopbygge tigerens levesteder.